fredag 11. september 2015

Eksponeringstrekant

Disse to ukene har vi jobbet med eksponeringstrekant. Eksponeringstrekant består av tre deler som til sammen skal skape en helhet. Trekanten består av ISO som er et mål av sensorens aktivitet til lyset, altså filmfølsomhet. Hvis ISO-en er lav betyr det at det trengs mer lys og en større blender åpning, og lengre lukketid for å oppnå det samme resultatet med en høy ISO og mindre lys. Blender åpningen, også kalt Aparture =f-stop, er åpningen mellom linsen og lukkeren, og det er den som bestemmer hvor mye lys som skal falle på sensorbrikken. Den siste er lukkertid som refererer til hvor lenge blender åpningen er åpen. Det blir mer lys til kamera og sensor, jo lengre lukkertid det er, mens kortere lukkertid betyr mindre lys til kamera og sensor.


(Bildet hentet fra: http://www.hest.no/blog/?blid=1037674)

Vi har også jobbet med dybdeskarphet, og det er når avstanden mellom det nærmeste punktet og det punktet lengst unna blir skarp på bildet. Det vil si at hvis du tar et bilde at tre epler, vil det eplet som står foran de andre bli skarpe, mens de andre i bakgrunnen vil bli tåkete og uklare. 

Vi jobbet i grupper på tre, og oppgaven var å fotografere epler og glass. Eplene skulle ha hvit bakgrunn, mens glassene skulle ha svart. Oppgaven gikk ut på å prøve ISO, blenderåpning og lukkertid på forskjellig innstillinger. Og da var det viktig at vi stilte inn kamerat på "M" for manuell. Vi skulle ta bilder som ble overeksponert, undereksponert og "akkurat passe" eksponert. Bildene ble tatt med Canon EOS 450D.

Overeksponert


Dette bildet med epler er overeksponert, fordi det er for mye lys i bildet, noe som gjør at bildet blir litt uklart og de naturlige fargene blir helt feil. 

Blender åpning/f-stop = f/5.6
ISO = 400
Lukkertid = 1/10 sek.


Dette bildet av glass er også overeksponert, og det er vanskelig å se detaljer på glasset. Når jeg forstørret bildet ble det ganske uklart.


Undereksponert


Dette bildet er undereksponert fordi det er for lite lys i bildet, og dette gjør bildet mørkere.

Blender åpning/f-stop = f/5.6
ISO = 100
Lukkertid = 1/40 sek.


Blender åpning/f-stop = f/4.5
ISO =100
Lukkertid = 1 sek.

Her er et undereksponert bilde av glass, og det gjør at glassene kommer utydelig fram og den svarte bakgrunnen er mer fremtredende. 


"Akkurat passe" eksponert


Dette bildet er riktig eksponert, fordi det er hverken for mye eller lite lys. Detaljene kommer tydelig fram og fargene er naturlige. 

Blender åpning/f-stop = f/5.6
ISO = 400
Lukkertid = 1/40 sek.


Dette bildet er også riktig eksponert, med riktig ISO, lukkertid og blender åpning. Farger og detaljer kommer tydelig fram. Den svarte bakgrunnen er ikke like framtredene fordi det er nok lys i bildet. 

Blender åpning/f-stop = f/5
ISO = 100
Lukkertid = 1/25 sek.


På dette bildet eksperimenterte vi med å putte epler og glass sammen, og det ble egentlig ganske fint. Bildet ble litt uklart, men det er fordi det er forstørret.


Dybdeskarphet


På dette bildet ble det brukt dybdeskarphet, og det er lett å se fordi det første eplet er ganske tydelig, mens de to i bakgrunnen er litt uklare. Det vil altså si at fokuset ligger på det nærmeste eple. 

Blender åpning/f-stop = f/5.6
ISO = 400
Lukkertid = 1/100 sek.


Poenget var å ta to variasjoner av dybdeskarphet med samme motiv. På det første bildet er det veldig tydelig at fokuset ligger på det første bildet, mens på det nederste bildet er de to bakerste bildene ogsp ganske tydelige.  


Det har vært veldig gøy å ha denne oppgaven og jeg har lært mye jeg ikke kunne fra før. Jeg har blant annet lært hva de tre elementene er innenfor eksponeringstrekanten er, og hvor viktig det er at de samsvarer med hverandre for å få et bra bilde. Jeg har også lært hva dybdeskarphet er og kan brukes til, og det er gjerne for å fokusere på noe. Og det kan for eksempel være greit hvis man tar bilder i naturen og det er et spesielt objekt du vil ha fokus på uten av bakgrunnen skal ta oppmerksomheten bort fra det.  

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar