onsdag 18. mai 2016

Pinnhull plakat

Denne oppgaven gikk ut på at vi skulle ta bilder av gamle trær i byen ved hjelp av en pinnhull linse. Pinnhull vil si at bildet blir tatt gjennom et lite objektiv. Gjennom hullet strømmer det lys fra utsiden og danner et bilde på motsatt side av rommet. Da blir bildet tatt opp ned og speilvendt. Pinnhull foto er den eldste for å bruke lys i fotografering, uten å ha kontroll på lukkertid og blenderåpning. Fordi pinnhull slipper inn lite lys, tar det lang tid for å få fram et bilde. 

Vi måtte lage våre egne pinnhull-linser som passet til iPhone, og det gjorde vi ved hjelp av svart papp, nål og tape. Ved å stikke nålen gjennom pappen fikk vi et lite hull. Pappbiten tapet vi fast til kameraet på iPhonen, og da ble kameraet "innstilt" etter pinnhull-modus. 

Trærne vi tok bilder av skulle redigeres i Photoshop og plakaten skulle lages i InDesign. I InDesign skulle plakaten ha A4 format. Plakaten skulle inneholde en tekst, i tillegg skulle det også være med tre forskjellige logoer. Dette var en gruppeoppgaven, men vi valgte alle å lage forskjellige utkast. 


Bildet er tatt på Tyholmen i nærheten av Trefoldighetskirken. Det at bildet bare viser ett tre, forteller noe om at trær i byer ofte er sjeldne og passer godt inn i plakaten hvor budskapet er å bevare det vi har av trær igjen i byen. I Photoshop ble bildet redigert med "Brightness/Contrast" for å få frem kontraster og "Curves" for å justere lys. Øverst i bildet kan vi se en svart bue og det er en del av pinnhull-linsen. Da jeg lagde denne plakaten i InDesign valgte å gjøre bildet ganske stort og teksten litt mindre. Overskriften "Trær som levende kulturminner" har skrifttypen Orator Std (Medium) og den andre skifttypen er Arial (Regular). Først hadde jeg lyst til å ha overskriften øverst på plakaten, men jeg kunne verken ha skriften i svart eller hvit der, og jeg synes ikke at det passet så fint med en farge, så da måtte jeg flytte overskriften ned. 

Vi hadde lyst til å se hvordan denne oppgaven kunne løses på flere måter, og Kristine valgte å lage en collage av forskjellige bilder. 


På denne plakaten kan man se en samling av flere bilder med ulike trær. Grønn har blitt valgt som bakgrunnsfarge og den passer godt inn med tanke på at plakaten skal sette fokus på trær og det biologiske livet i byen. På bildene kan man også legge merke til bygninger, noe som viser godt at disse trærne er plassert i byen. Disse bildene har heller ikke blitt gjort så mye med annet enn å justere kontraster og lys. Skrifttypen på denne plakaten er Arial og dette er en enkel og lettlest skrifttype som passer bra inn på plakaten. Det ble valgt å ha overskriften på toppen av plakaten, blant annet fordi der den er lett å se og fordi det var vanskelig å plassere den en annen vei, fordi det hadde blitt for mye støy og dårlig komposisjon å plassere den lenger med på bildene. 


Dette var en grei oppgave og jeg synes resultatet ble bra. Men noe som var litt vanskelig var å få bra bilder. Det var vanskelig å lage pinnhull-linser som passet bra på kameraet og det måtte flere forsøk til før det ble bra. Det var veldig spennende å fotografere på denne måten, og det var noe helt nytt som jeg aldri hadde prøvd før. Jeg synes bildene ble veldig spennende, og det er blant annet fordi de ble ganske uklare, noe som også gjorde at de fikk et gammeldags preg. Jeg mener at plakatene er lesbare og at skriften passer bra til, og etter min mening er dette plakater som godt kunne ha blitt brukt. Det var en liten stund siden vi jobbet med InDesign sist, men det gitt veldig fint etter vi hadde prøvd det ut litt. Når alt kommer til alt, er vi fornøyde med plakatene vi har laget og synes de passer godt inn i oppgaven.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar